GENEL KÜLTÜR NASIL EDİNİLİR?

Genel Kültür Nasıl Edinilir?

Bir toplum veya medeniyetin, tarihsel süreçler boyunca kazandığı maddi ve manevi her türlü birikime kültür denir. Kültür, doğulan ve yetiştirilen çevre sayesinde öğrenilir. Kısacası kültür farkında olmadan, yetiştirilme tarzı ile kazanılan birikimlerdir. 

  Genel kültür çok geniş bir kavramdır. İçine birçok tarihsel süreç eklenebilir. Birçok medeniyeti ve birçok saltanatı içine sığdırabilen bir süreçtir. Bir nevi tarihtir denilebilir. Bunun yanında birçok terim ve kavramı barındırır.

 Genel Kültür Nasıl Edinilir?

  Bir toplumun genel kültür kavramını anlayabilmek adına, o toplumun tarihsel ve kültürel süreçlerine hakim olmak gerekir. Tarihsel süreçler okuyarak, izleyerek veya araştırılarak öğrenebilir. Fakat kültürel süreçler için aynı şey geçerli değildir. Bir medeniyetin kültürü ve o kültürü nasıl kazandığı kitaplardan öğrenilmez. Bunu öğrenebilmenin tek yolu o milletin içinde, o topluluğun insanlarıyla zaman geçirmek. Hatta mümkün ise uzun yıllar orada o çevreyle yaşamaktır. Öyle ki genel kültür sadece bilmek değil, bildiğini öğrendiğin anda yaşamaktır.
 Kısacası genel kültür sahibi bir insan olmak için öncelikle araştırmayı ve öğrenmeyi seven, meraklı bir yapı şarttır. Daha sonra gezmek ve yeni insanlar tanımak bunun için en etkili yol olabilir.

  Merak edilen her ne ise imkanlar ve zaman ölçüsünde gidip yerinde görmek önerilir.
 Bir başka öneri ise, merak edilen konu hakkında uzman kişilerle sohbet ortamları yaratmaktır. Araştırmalara göre sohbet ortamında konuşulanlar hafızada daha uzun süre tutuluyor ve öğrenme kolaylaşıyor.

 Tarih Ve Kültür İlişkisi

  Tarih ve kültür kavramları birbiriyle yakın ilişkide olan terimlerdir. Kültür, tarihsel süreçler boyunca oluşur. Tarih için ise o medeniyetin kültürel olgusudur denebilir. İkisi ayrılamayacağı için, ikisinden birini merak eden birey diğerini de öğrenmek için araştırmalar yapmak zorundadır.



Muhammed Furkan KIZILATEŞ

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.