SİBER ZORBALIK NEDİR?

                        


Modern Zaman Zorbalığı Siber Zorbalık

  İnternet ve telefon gibi iletişim teknolojileri üzerinden bir kişiye ya da gruba yönlendirilen saldırıların tamamına siber zorbalık denir. Siber zorbalık sadece kişi ve gruplara değil, kurum ve kuruluşlara da yönlendirilebilir. Elektronik cihazların gelişmesiyle birlikte insan yaşantısının büyük bir bölümü iletişim teknolojileri üzerine taşındı. Bu, pek çok faydası olan bir durum olsa da kötü niyetli kimselerin eline fırsat geçtiğinde, kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

 Alay Etmek De Siber Zorbalık

  İletişim teknolojileri kanalıyla gerçekleştirilen bir saldırının siber zorbalık olarak tanımlanabilmesi için saldırıların devamlılığının olması gerekiyor. Siber zorbalık, yalnızca tehdit ya da özel bilgilerin ele geçirilip kullanılması gibi durumları kapsamıyor. Mesaj yoluyla hakaret etmekten, kişiyle sistematik olarak dalga geçmeye; kişiyle sistematik olarak dalga geçmekten, iletişimde olmak istemediğini beyan eden birine yazmaya devam etmeye varana kadar pek çok durum siber zorbalık kapsamında değerlendirilebiliyor.

  Uzmanlar başka bir kimliğe bürünerek, kişilerle manevi bağlar kurmayı da siber zorbalık şeklinde yorumluyor. Gitgide yaygınlaşmakta olan siber zorbalık, on yıl sonrasının en ciddi sorunlarından bir tanesi olarak ele alınmakta. Pew Research şirketinin yaptığı araştırmaya göre 100 sosyal medya kullanıcısının 41 tanesi siber zorbalığa maruz kalıyor.

 İlk Hedefleri Çocuklar

  Siber zorbalıktan en çok zarar gören kesimin çocuklar olduğu biliniyor. Siber zorbalar kendini koruma ve maruz kaldığı şeyin zorbalık olduğunu tespit edebilme konusunda bir yetişkine oranla daha az başarılı olacağını düşündükleri için en çok çocukları hedef alıyor. Çocukların maruz kaldığı siber zorbalığı engellemek kısmen de olsa ebeveynlerin elinde. Ebeveynler, çocuğun sosyal medyayı sınırlı ve kontrollü kullanmasını sağlayarak, çocuğa ait bilgi ve fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşmayarak, çocuğu farklı aktivitelere yönlendirerek sosyal medya dışında bir ilgi alanına sahip olmasını sağlayarak, çocukları kısmen de olsa siber zorbalardan ve onların kötü niyetli eylemlerinden koruyabilir. 


Muhammed Furkan KIZILATEŞ

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.