YURT DIŞINDA YÜKSEK LİSANS ŞARTLARI NELERDİR?

Yurt Dışında Yüksek Lisans Şartları Nelerdir?

Üniversite öğrenimi, eğitim hayatının en zor, en teferruatlı, ama ayrıca en zevkli safhasıdır. Üniversite eğitimindeki bir ileri aşama ise yüksek lisans. Ülke içinde de alabileceğiniz yüksek lisans eğitiminin yanı sıra, yurt dışındaki yüksek prestijli okullarda alacağınız dereceler de, size önemli yararları olacak yetilerdir. Yurtdışında yüksek lisans yapmanın bazı şartları ve gereklilikleri de bulunuyor.

 Nerede Yüksek Lisans Yapılabilir?

 Aslında hemen her ülkede, yüksek lisans ve doktora eğitiminizi almanız mümkün. Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler arasında, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Almanya ve Fransa bulunuyor. 

 Yüksek Lisans Şartları

  Türkiye'de olduğu gibi, yurtdışında bulunan her üniversite için de, yüksek lisans eğitimine kabul edilmeniz için gerekli şartlar var. Öncelikle bir üniversiteden, lisans derecesinde diploma sahibi olmanız gerekiyor. Bu diplomayı elde ettikten sonra, sürecin doğal bir aşaması olan ama Türk öğrencilerin büyük kısmı için sorun teşkil eden, yabancı dil gerekliliği karşınıza çıkıyor. Yüksek lisans yapmak istiyorsanız, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden en az bir veya ikisini, bu dillerde üniversite eğitimi alacak seviyede bilmeniz gerekiyor.

  Dil eğitimini alabileceğiniz kurslar ve uluslararası geçerliliği olan, TOEFL ve IELTS gibi sınavlar, sizin İngilizce bildiğinizi belgeleyebiliyor ve neredeyse her ülkede verilen İngilizce eğitimler için, bir aşamayı daha geride bırakmış oluyorsunuz. Bunun yanında, Türkiye'de yapılan ALES benzeri, sözel ve sayısal becerilerinizi test eden sınavlar mevcut. Bu sınavlardan alınacak asgari bir puan, çoğu üniversitenin şartları arasında. Ayrıca, üniversiteye göre değişen miktarda, size referans olacak ve akademik seviyesi olan, profesör seviyesinde olması daha yararlı olacak, insanların sizin hakkınızdaki mektupları da (referans mektubu) önemli bir ölçüt. Yurtdışındaki üniversitelerin büyük çoğunluğu, kendinizi, amaçlarınızı, hedeflerinizi ve başvurduğunuz eğitime neden kabul edilmeniz gerektiğini anlatan bir niyet mektubu da isteyebiliyor.


Muhammed Furkan KIZILATEŞ

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.