HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE VE MEZUNLARINA 10 ALTIN TAVSİYE


Birçok hukuk okuyan arkadaşımız okulu bitirdikten sonra ne yapacağı konusunda kararsız olduğundan, bana bu konu hakkında sorular sormaktalar. Toplu cevap olması adına kendi yaptıklarımdan sizlere örnekler vereyim.

1- Fakülteden mezun olduktan sonra hakimlik-savcılık sınavına hazırlanacağım diyorsanız, sınava hazırlanırken mutlaka avukatlık stajınızı da başlatın. Avukatlık stajını başlatmanız sınava hazırlanmanızı engellemez.

2- Hakimlik-savcılık sınavına hazırlanırken aynı zamanda avukatlık stajınızı başlatmanız, olası hakimlik-savcılık sınavını kazanmama durumunda size zaman kazandırmış olacaktır. Aksi halde 1 yıl daha kaybınız olacaktır.

3- Hakimlik-savcılık sınavına hazırlanmayı düşünmeyenler avukatlık stajlarını başlatarak mesleki bilgilerini arttıracak, kendilerine deneyim kazandıracak bir hukuk bürosunda çalışma imkanı bulurlarsa bunun elbette faydası olacaktır.

4- Avukatlık stajını yapanlar staj bittikten sonra bir hukuk bürosu açma imkanına sahiplerse, avukatlık yapan biri olarak naçizane fikrim kesinlikle kendilerine ait bir hukuk bürosu açmalarıdır. Cesaret en büyük handikaptır. Bunu aşarsanız büyük bir iş yapmış olursunuz.

5- İmkanı olup da kendine ait bir hukuk bürosu açmayıp bir başka avukatın yanında ayda 1500-2000 TL'ye çalışmak bir avukatın kendisine verebileceği en büyük zarardır. Bunu kesinlikle yapmayın.

6- Yanında çalışacağınız avukatın dilekçelerinden tutun da dosyalarının tanzimine, icraların tahsiline kadar her şeyi siz yaparsınız. Ancak bu işin kazananı sadece o avukat olur. Sizin kazancınız aldığınız maaş kadardır. Bunu unutmayın.

7- Kendinize ait bir büro açtıktan sonra hem kazanç adına hem de tecrübe adına ilk bir kaç yıl sıkıntılarınız olur. Ancak bu süre zarfında hem işi öğrenirsiniz hem de çevrenizdeki insanlar size ait bir büro olduğunu öğrenir. İşin püf noktası da budur.

8-Avukatlığa yeni başlayanlara gerek CMK gerekse adli yardım dosyaları özel iş alana kadar ilk zamanlar için bir miktar para kazandıracaktır. Bu süre içerisinde de avukat da üzerindeki acemiliği atmış olacaktır.

9- Çevrem yok, iş alamam diyorsanız işte tam da bunun için kendi hukuk büronuzu açmanız gerekir. Çünkü bu size çevre kazandıracak dolayısıyla iş alma imkanınız artacaktır. Bir başka yerde çalışma bu sıkıntılar bir süreliğine ertelemek demektir.

10- Bir avukatın her şeyden önce özgüveni olmalıdır. Ben yapamam, ben üstesinden gelemem dememelidir. Yapanların sizden bizden bir farkı, bir fazlası yoktur. Sıkıntılarla mücadele etmek daima başarı getirmiştir.




Unknown

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.